Pacari: Hon tar premiumchokladen till Sverige

Pacaris representant i Sverige

I betalt samarbete med PACARI Choklad och My Panama Hat

Möt Sveriges representant av chokladhantverket Pacari, i full färd med att etablera den kvalitativa vardagslyxen i vårt avlånga lands delikatessbutiker. Kirsten Borggreve har tyska föräldrar men är uppväxt i sydamerikanska Ecuador. Det efter att hennes föräldrar valde att segla över Atlanten 1972. Där har hon sina rötter, relationer och framförallt bekantskapen med grundarna av Pacarichoklad. Jag fick upp ögonen för Kirsten och hennes kärlek för delikatessprodukter. Det mynnade ut i detta fantastiska samarbete!

Pacari finns i ett brett utbud, med någon smak för alla! Här är några utav alla de smaker som Kirsten erbjuder på den svenska marknaden. All choklad är ekologisk, hållbart producerad och vegansk.

Ecuador är ett otroligt vackert land, men också ett väldigt fattigt sådant, norr om Peru och söder om Columbia. Där växte Kirsten upp med sina tyska föräldrar. Hon upplevde ofta att hennes uppväxt inte var särskilt olik någon annans. Men vid närmre jämförelse var det kanske ganska stor skillnad från andra europeiska barns uppväxt.

När jag gick till skolan kommer jag ihåg att det fanns ett år när det blev rationalisering av ström för att elkraftverket inte producerade tillräckligt ström för hela landet. Ett annat år blev det rationalisering av vatten för att det inte fanns tillräckligt vatten. Sedan fanns det något år där Denguefeber hade spridit sig och ett år när Cholera tog över landet.  Sedan blev det också krig med Peru 1995, men allt det här hände när jag var ung och det var ingenting speciellt för mig.  Min tyska släkt brukade hälsa på oss och tyckte att allt var väldigt ”exotiskt”.

Vem är den drivna kvinnan bakom Pacari Sverige?

Idag är Kirsten 39 år gammal och bor söder om Göteborg. Hon har nu bott i Sverige i närmre 5 år. Som 15åring lämnade hon Ecuador för internatstudier i Tyskland och eftergymnasiala studier i Ekonomi. Därefter fick hon jobb inom logistikbranchen och flyttade till Miami 2004. Efter två år i Staterna återvände hon till Tyskland och Hamburg. Där arbetade hon med ekonomifrågor på Tysklands största rederi fram tills 2015. År 2005 träffade hon sin svensk/tyske man och plockade direkt upp det svenska språket. Vilket verkligen underlättade när de sedan flyttade till Sverige 2016. Även om Kirstens engagemang för språkstudierna ifrågasattes av många, stod hon fast vid att allt går om man vill!

Idag driver Kirsten sitt distributionsföretag i Sverige där hon representerar de Ecuadorianska produkterna Panamahattar av palmblad och PACARI choklad. Chokladen finns just nu hos 19 återförsäljare i Sverige. Dessutom är den av så fin kvalitet att den också serveras i första klass på Emirates flygningar. PACARI är ekologisk och certifierad med Ecuadors ursprungsmärkning. Till skillnad från de flesta andra chokladsorter som odlas i Sydamerika för att sedan förädlas i till exempel Europa. Pacaris alla steg för produktion och distribution sker i Ecuador.

Kirsten Borggreve har Tyska rötter och Ecuarianskt ursprung. Med målet om att sprida latinamerikansk glädje till Svenska folket, genom premiumprodukter.

Pacari startar med dig

Pacari drivs av Carla och Santiago i Ecuador som spenderade många år med att lära sig de bästa teknikerna och metoderna för att producera och distribuera ekologisk, hållbar och vegansk kvalitetschoklad. Det har lett till 207 internationella utmärkelser i bland annat International Chocolate Awards och i över 40 länder.

Tack vare Carla, Santiago och distributörer såsom Kirsten innebär det att Ecuadors ekonomiska tillväxt stöttas av deras premiumchoklad. Detta eftersom kakaobönor odlas, skördas och förädlas av Ecuador. Likväl som chokladen produceras och paketeras i Ecuador av dess befolkning. De äger sina resurser och tjänar pengar på dem. Pengar som i sin tur sätter mat på bordet för den ekonomiskt utsatta befolkningen. Och resurser att utveckla tillgången till el, vatten och infrastruktur. Jag vet inte med dig, men jag mår himla bra av att stötta det!

Vad inspirerade dig till att starta eget företag?

”Det är inte bara en sak eller någonting som inspirerade mig eller motiverade mig att starta ett eget företag. Roten av allt är att jag hade ett jobb där jag tjänade ganska mycket pengar, men ändå var olycklig.”

En grund jag tror många egenföretagare känner igen sig i. Hon berättar om hur hon började läsa en massa böcker om företagande, marknadsföring, finansiering och start-ups, och hämtade inspiration från enstaka kapitel lite här och där. Hon hittade styrka hos en gammal skolkamrat som drivit företag i 10 år och som själv kickat igång företaget utan något större startkapital. Även stödet för egenföretagande bland svenska myndigheter och start-up forum i Göteborg blev en bidragande faktor.

”För första gången i mitt liv började jag att förstå att jag har styrkor.  Alltså, ni vet ju, det där när man blir tillfrågad om styrkor och svagheter för en intervju. Så många styrkor och svagheter jag har uppfunnit innan för att passa in i rollen jag sökte till. Nu plötsligt hände det, att jag verkligen upptäckte mina styrkor.  Och de ville jag börja att använda som jag ville.”

Berätta mer om de relationer och värderingar du byggt upp för ditt företag. Från kakaobönderna i Ecuador till återförsäljarna i Sverige.

Relationer byggs inte över en natt, och för Kirsten och Pacari började relationerna redan när hennes föräldrar gick i land i handelsstaden Guayaquil i Ecuador 1976. Hennes pappa är VD på Ecuadors största logistikföretag och är även ordförande i Tyska-Ecuadorianska handelskammaren. Det skapar fantastiska ingångar och ger tillgång till ett viktigt nätverk för henne. Ecuador är världens största exportör av kaffe och bananer, och har de bästa förutsättningarna för odling av premiumchoklad.

19 Oktober på Grand Hotell

Kirsten är ingen kvinna som står still och väntar på att möjligheterna ska komma hennes väg. Hon går ut och jagar dem, så vem vet vad som blir hennes nästa tillskott i sitt Ecuadorianska utbud här i Skandinavien.

Den 19 Oktober arrangerar hon en matmässa på Grand Hotell i Stockholm där hon samlar prisbelönt choklad, speciality kaffe, ekologiska bananer och ekologiska bananchips i en härlig mix. Är du i matbranschen är du välkommen att anmäla dig till mässan via www.mypanamahat.se.

Jag har träffat fantastiska återförsäljare och letar efter fler för mina premiumprodukter.  Det är därför jag till exempel organiserar mässan i Stockholm.  Det som är viktigt för mig är att de förstår att det verkligen gör en skillnad för Ecuadors ekonomiska situation om en chokladkaka blir såld i Sverige.”

Pacaris ursprung

Hon är noga med att trycka på chokladens ursprung och bakgrund. Pacari var ett av de första företagen i världen med att producera den bästa chokladen med de bästa råvarorna i världen. Men när produktionen skulle starta var det nästintill omöjligt att få tag på råvarorna, då dessa såldes vidare till Schweiz och Belgien. Tack vare Carla och Santiago kan förädlingsprocessen av kakaobönorna stanna i Ecuador, något Kirsten ofta påpekar för sina återförsäljare. Många bäckar små kan göra stor skillnad för en by med dålig tillgång till vatten.

Än så länge finns Pacari hos 19 fantastiska återförsäljare, hitta din lokala här. Men det är också viktigt att komma ihåg den makt som kunderna har över utbudet på hyllorna. Vi konsumenter behöver välja ekologiska och fairtrade certifierade produkter för att butikerna ska ha möjlighet att erbjuda det utbudet.

”Jag vet att jag har hjälpt till att någon i Ecuador har fått en lön, framför allt mat, på grund av jag har hjälpt till att finaste chokladen står i 19 hyllor nu och det är medvetna återförsäljare och kunder som har gjort det möjligt.”

Vilka värderingar tar du med dig i ditt företagande från Tyskland och Ecuador? 

För Kirsten är det personliga engagemanget i företagandet vitalt, allt måste kännas genuint. Hon beskriver sig själv som en blandning av de två kulturerna och är tacksam för den annorlunda barndom som Ecuador gett henne. Och den tyska kulturen för de studier hon genomfört som förberett henne för näringslivet. Kirstens mål är att sprida latinsk glädje via fantastiska premiumprodukter till människor här i Sverige.

Pacari avnjuts i goda vänners lag, till en kopp kaffe, vid kvällsarbetet och i andra lägen där en bit premiumchoklad gör susen!

Vad är drivkraft för dig, och vart hittar du ditt driv?

”Har du sett fattigdom? Har du sett oskyldiga små barn leka i sopberg? Hungriga människor som är desperata?  När jag var barn skänkte jag alltid mina kläder till fattiga barn, hjälpte med min mamma att sälja Unicef kort, hjälpte i projekt för fattiga och när jag var ca. 16 år gammal gjorde jag min PRAO i vård för gravida fattiga kvinnor.  Det var många kvinnor och de hade inget.  Sängarna var av plast och med hål och de som var hungriga fick ett halvt kex (typ digestive) av mig.  Det räckte inte för en hel.”

”Varje år jag är i Ecuador ser jag fattigdomen och jag ser också de fantastiska människorna och deras fantastiska produkter.  Jag har tur att ha all kunskap som behövs att hjälpa dem via min verksamhet och jag hittar mitt drivkraft i hoppet att jag kan bidra till att en familj har ett jobb och det finns mat på bordet.”

Hur gör du för att sätta guldkant på tillvaron? 

Jag är framförallt mamma och älskar att gå promenader med min familj i skogen.  Där får det aldrig saknas en kopp kaffe och fin choklad.

Vilka är dina inspirationskällor?

Mina inspirationskällor är hantverkare, idrottare och självständiga kvinnor. Hantverkare för att de gör allt själv och det sker en förändring i saker. Idrottare för att de kämpar så otroligt hårt för att nå en dröm. Självständiga kvinnor för att de visar mig att allt är möjligt.

Läs fler Drivna Kvinnor porträtt här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.