Självrespekt är en färskvara, bygg den i 3 steg!

Framgång innebär många saker. Och inte sällan helt andra saker än vad en först kan tänkas tro. Framgång är inte summan pengar på banken, mängden dyra namn på galge i garderoben, eller någon central kontorsadress. Framgång, åtminstone för mig, är en grundläggande lycka, självrespekt och självkärlek. Utan dessa sakerna faller vi ganska snabbt av från den piedestal vi satt oss själva på.

När jag var 7 år gammal och hade det tufft i skolan, så sa mina föräldrar något till mig som sedan kom till att följa mig genom livet.

Det är bara Du som kan avgöra vilket liv du kommer att leva. Det är du som avgör vilket jobb du kan söka, vilken bostad du har och vart du åker på semester. Det finns inga rätt eller fel, bara dina egna val. Och det är ingen som gör det åt dig.

Självständighet är förtjänt, inte given

Kan tyckas vara tuffa ord mot en sjuåring. Men de är ju 100% sanna. Under årens gång har jag gjort diverse val, alla med min egen framtid i åtanke. Jag valde att studera gymnasiet på annan ort med drömmen om att bli advokat. Och sedan universitetsstudier utomlands med fokus på företagande. Många har frågat om det är mina föräldrars drömmar jag har press på mig att införliva. Men icke. Mina föräldrar har inte haft något med mina karriärval att göra. Däremot har de uppfostrat mig till att vara självständig och ha självrespekt nog att gå efter det jag vill ha och mår bra av.

Dock är det ju inte riktigt så enkelt. Även jag kämpar med självrespekten emellanåt. Jag spenderade trots allt mina första 4 år i skolan med jantemobbing och har sedan dess ständigt varit förföljd av hån, utnyttjande och jantekommentarer för mitt ”duktiga flickan” beteende och min målmedvetenhet.

Senaste tiden har jag på instegram pratat en del om just människors missunnsamhet, att våga breda sina vingar och kvinnors avundsjuka emellan. Samtliga av dessa inlägg har verkligen exploderat av medhåll och igenkänning. Något jag tycker är otroligt ledsamt. Att så många kvinnor känner sig begränsade, dömda och ifrågasatta av andra kvinnor! Jag pratar gärna om jämställdhet och lika villkor mellan kvinnor och män. Men jag vill också gärna prata om kvinnors vidriga beteende gentemot varandra! Det tar vi dock i ett annat inlägg.

Tillbaka till tema självrespekt, och hur man bör bära sig åt för att öka på självrespekten en skvätt eller två. Låt oss ta det steg för steg.

Bygg självrespekt

Bygg ditt personliga varumärke!

Piece of cake, gjort på en förmiddag! Eller inte. Men anledningen till att jag sätter denna älskvärda punkt först på listan är av följande anledning. När du sätter dig och funderar på ditt personliga varumärke, tittar du också på dina styrkor och svagheter. Listar det som du är bäst på, och hittar sätt för att lyfta fram de egenskaperna. När du vet vem du är och vad du är bra på, så spelar det ingen roll vad andra tycker. För Du vet vem du är! Det är en slags självrespekt i att claima sitt space och stå för det!

2. Ta bara råd från personer du hade gått till för stöd

Sluta lyssna på kommentarer, gliringar och inlindat ifrågasättande från personer du inte hade gått till för råd och stöd. Så enkelt är det, typ! När du känner att du tar till dig av kommentarer från utomstående så ifrågasätt ifall deras åsikt verkligen spelar någon roll för dig. Och om du känner att den spelar roll, fundera på varför. Om det är så att du tycker personens åsikter är av vikt, så gå gärna tillbaka till personen och be hen utveckla. Be dem förklara och förtydliga. Så att du kan ta in feedbacken och göra något åt den. Kanske de förklarar, eller så backar de och säger att det inte alls var så de menade att kommentaren skulle landa. Och inser du att personen och dess kommentar faktiskt inte är av vikt för dig. Ja då ignorerar du det helt enkelt.

3. Hitta sätt att prioritera dig själv!

Lär dig att fira dig själv! När du haft en bra dag. När du fått genomslag på en offert, ett jobb, träningen eller något annat. Och när du uppnår något som du länge kämpat för. Genom att ge dig själv de vinsterna och framgångarna så lär du dig också att du är viktig och att du förtjänar att prioriteras. Dessutom tror jag på att umgås med sig själv för att skapa någon slags självacceptans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.