Planera för ett starkt 2021! – Det är ditt år!

2020, året som för alltid kommer ringa dåligt hos oss, är snart slut. Trots dess negativa tongång, så vet jag att det är många som ser tillbaka på 2020 med beundran och tacksamhet. Året har ju, trots allt, gett oss lite utav en reality check på vår hälsa och tvingat oss att stressa ner. Men har nog också fått många att reflektera kring sina levnadsvanor, uppskatta relationerna i sitt liv och omprioritera tillvaron. Är det något vi kan planera?

Så hur laddar vi om för ett nytt år? Och hur gör vi det nya året till det bästa än så länge? Jag har samlat min strategi här. Fritt fram att kopiera rakt av, hämta inspiration, använda delar eller rata helt. Det enda jag ber är att om du gillar den, så dela gärna med dig till fler och tagga mig på Instagram eller LinkedIn!

Då kör vi igång, va?!

Planera ditt 2021 till att bli precis så som du vill ha det!

2021 är Ditt år!

Om det är något vi kan enas om, så är det att vi nu är vana vid att tänka flexibelt och hitta plan B-lösningar. Att planera året och sätta mål handlar inte om att skriva ord i sten. Det slutade vi med för en hel bunke år sedan. Fokus ligger istället på att manifestera våra drömmar, mål och oss själva. Skapa förutsättningar för att växa som människa och sitta där om ett år och se tillbaka på den resa vi gjort.

Reflektera kring året som gått

Reflektera över året som gått

Ja jag vet vad jag sa. Blicka framåt! Men, för att kunna definiera vart du är på väg, behöver du också identifiera vad du vill bli bättre på. Eller vad som helt enkelt inte är din grej. Been there, Done that, bought the t-shirt. Så hur bär vi oss åt?

Börja reflektera kring de olika områdena i ditt liv och i din tillvaro. Några av dem kan till exempel vara

 • Jobb och Karriär
 • Hälsa och Träning
 • Ekonomi
 • Familj
 • Relationer
 • Vänskap
 • Socialt och Nöjen
 • Hemmamiljö
 • Personlig Utveckling

För varje område bör du tänka igenom frågor såsom vad funkade i år, och vad funkade inte? Vad jobbar jag fortfarande på?. Eller vad har jag lärt mig? Hur känner jag kring de olika delarna och hur vill jag känna kring dem? Och kanske framförallt, var vill jag vara om ett år inom detta området?

Skriv gärna ner allting på ett papper. Ja, med penna och papper. Jag och många andra med mig, gillar att rita upp det som en slags mindmap för att ändå skapa någon slags struktur. Men det är helt och hållet upp till dig. Ibland kan post-it lappar eller liknande vara mer hjälpsamt.

Skapa din vision för ditt 2021

Planera dina topp 3

Nästa steg är att kolla igenom alla dina anteckningar och reflektioner. Därefter väljer du ut dina topp 3 område som du vill arbeta på de närmsta 6 månaderna. Här kan du välja ditt mest lämpliga tillvägagångssätt. Ett alternativ är att välja de 3 som kräver mest kärlek och omtanke. Eller så väljer du de tre som har mest potential för utveckling. Därefter svarar du på kommande frågor. Återigen, gärna med penna och papper men kanske på en tom sida.

 • Var vill jag vara om ett år, i respektive område?
 • Vad behöver jag göra för att nå dit? Och vilka konkreta steg behöver jag ta för att åstadkomma det?
 • Hur vet jag när jag lyckats? Kan jag mäta min utveckling?
 • Vad behöver jag lära mig? Finns det några luckor jag behöver fylla för varje steg?
 • Vem behöver jag för stöd och vägledning? Vem vet jag som redan är grym på detta området och som kanske har möjlighet att hjälpa mig?

Dock behöver personerna på sista punkten såklart inte vara människor i din närmsta krets. Det kan vara influensers, profiler, författare med bra böcker, och så vidare. Tänk stort!

Planera färden!

Planera färden!

Först och främst. Skapa en realistisk och hållbar färdplan för dina mål! Denna delen handlar i huvudsak om att skapa en tydlig struktur för de mål du satt upp. Så att du ger dig själv förutsättningarna för att komma igång direkt! Då finns det lite olika tillvägagångssätt.

Fokusera på hållbarheten

Lite på skämt och lite på allvar brukar vi skämta om hur nyårslöftet om strandkroppen liksom går i stöpet där någonstans kring trettonhelgen. Men anledningen till det är allt som oftast att vi inte planerar hållbart. Någonstans i julfirandets matkoma får vi för oss att vi ska börja gå till gymmet 5-6 gånger i veckan. Dock hade det varit mer hållbart att börja med 1-2 gånger i veckan och sedan trappa upp det. Så att vi mot årets slut faktiskt går till gymmet majoriteten utav veckans dagar. Planera hållbart så att du ger dig själv förutsättningarna att åstadkomma målet!

Fokusera på en sak i taget

En annan approach är att skynda långsamt och därmed göra en av områdena och målen till ett normalläge och en vana, innan du går vidare till nästa mål. På så vis undviker du att bli överväldigad av dina uppsatta mål.

Behåll fokus på dina mål och släpp den perfekta bilden.

Släpp taget om din vision

Ignorera faktumet att jag i steg 2 bad dig skapa en vision för dina mål och utvecklingsmöjligheter. Fokusera istället på ditt nästa steg. Det är farligt att stirra sig blind på visionen om mållinjen. Du vet, dagen då du är hälsan själv och gymmets stammis. Fokusera istället på ditt delmål. Det som du formulerade i föregående steg. Dessutom finns stor risk att din vision förändras längs vägen, likaså dina förutsättningar. Blir du osäker så kolla tillbaka på 2020 och allt du blev tvungen att ändra på. Men helt krasst. Om du hade mål för din hälsa i 2020, kan du inte skylla C-19 på att du inte uppnått det.

Fira dina framsteg! Allihop!

Bonus! Fira dina framsteg!

Vilket leder mig in på det sista steget. Och detta steget är egentligen lite utav en bonus. Men den bjuder jag gladeligen på!

När du släpper fokus från din vision så slutar du också straffa dig själv för att du bara nådde 80%. Här upplever jag tyvärr att många är otroligt hårda mot sig själva. Istället för att sörja dina återstående 20%. Fira att du är 80% längre på din resa än du var i Januari! Och vänta inte med att fira. Fira när du gått till gymmet 1 gång/vecka en hel månad! Likaså när du tagit kontakt med en mentor, fira det med!

Du kan med fördel planera in dina firande i din färdplan, för att påminna dig själv. Eller så kan du sätta upp som mål för dig själv att bli bättre på att fira saker och ting!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.