Hon vill hjälpa kvinnor att Våga!

För fem år sedan var hon inköpsdirektören på ett globalt medelstort företag. Med ett ständigt fokus på att pussla ihop familjelivet med karriären och förknippade lycka och framgång med prestation, jobb och titel. Idag driver hon två bolag, ena dagen är hon inköpskonsult och den andra roddar hon sitt egna klädmärke New Odd Things. Drivna Kvinnors Nätverk har samarbetat med Hanna Notmeijer sedan klädmärkets start våren 2020. Men nu får vi äntligen möjlighet att lära känna entreprenören och energiknippet ännu bättre! Så, vem är egentligen Hanna Notmeijer? 

Själv presenterar hon sig som ”en glad, energisk tidsoptimist på 44 jordsnurr som bor utanför Malmö i Tygelsjö ute på landet tillsammans med min man och två pojkar 8,5 resp 3,5 år. Adopterad från Sydkorea som damp ner i Blekinge i Sverige för 43 år sedan. Gillar familjelivet, träning och fysisk aktivitet i alla dess former, goda middagar, resor och äventyr. Tror på att ju mer man ger desto mer får man tillbaka. Älskar att inspirera till att våga följa sina drömmar och gå sin egen väg.”

För fem år sedan däremot, var hon corporate-Hanna med ansvar för flera inköpsteam och med ett arbete som sträckte sig över hela världen och miljardbudget. Där och då trivdes hon som fisken i vattnet, men arbetet mot världens alla tidszoner blev slitsamt och resulterade i få lediga timmar. Då hade hon aldrig kunnat tro hon skulle lämna det så kallade hamsterhjulet.

Hanna Notmeijer

Hur kommer det sig att du kom in på supply chain-spåret?

” Efter civilekonomexamen började jag jobba som business controller på olika fabriks-enheter men insåg ganska snart att det var för mycket siffror och för lite social interaktion för att passa mig. Så jag började snegla mot inköp som verkade vara intressant. Fortfarande mycket siffror men också med möjlighet att påverka och driva affärer, förhandla och bygga affärsrelationer. Verkade superspännande så jag sökte mig dit och började jobba med inköp och fick blodad tand av de internationella relationerna, de många kontakterna, dynamiken med olika personligheter och affärsdrivet. Detta var på Volvo Personvagnar och sedan dess har jag fått möjligheten att utveckla och driva affärer i olika roller på olika bolag och har flyttat runt på Ikea i Milano, Ikea i Älmhult, AkzoNobel, Thule, Oatly mfl. Det jag gillat allra mest har varit de olika internationella erfarenheterna och möjligheten att driva affärer med olika affärskulturer, olika personligheter och med olika förutsättningar. Jag har dessutom fått se så otroligt mycket, olika leverantörer inom olika branscher i många olika världsdelar. Jag har lärt mig väldigt mycket och träffat många fantastiska människor runtom i världen. ”

Men efter hennes andra mammaledighet kändes det tungt att återgå till den hektiska vardag som hennes jobb krävde. I ett försök att springa ikapp förlorad tid, saknade hon familjen och insåg att hon knappt träffat dem alls sedan hon började jobba igen. Sakta lyftes frågan om att gå ner i arbetstid, även om karriäristan i henne ville växla upp till nästa nivå på stegen. När hon sedan fick erbjudande om en befordran kändes det mest tungt och jobbigt, snarare än kul och spännande. Hanna tackade nej till jobbet och gick istället ner i tid, och sa tillslut upp sig. Motivationen och glädjen fanns helt enkelt inte kvar. Hon lämnade hamsterhjulet och började kika på företagandet. Hon som alltid varit anställd saknade kontaktnätet inom konsultbranchen och hade dålig koll på hur det hela funkade. ” Men jag tvingades börja nätverka och nästla mig in i olika sammanhang och det har varit väldigt utmanande för mig som inte är en naturlig minglare. Men samtidigt oerhört lärorikt och utvecklande! Jag har fått träffa så många olika människor under olika konstellationer som jag aldrig gjort annars och det är nog det bästa med att få vara konsult, att man får se och träffa så många kompetenta människor i olika sammanhang. Det och så förstås friheten över att kunna styra över sin egen agenda”. 

Vad är du lite extra stolt över att ha åstadkommit i din konsultverksamhet?

” Det är nog att jag ändå lyckades få uppdrag förhållandevis snabbt efter att jag startat, och jag fått väldigt bra recensioner på de uppdrag jag tagit. Jag är till exempel stolt över att jag fått vara med och bygga en global inköpsorganisation på ett fantastiskt tillväxtbolag som Oatly där de fortfarande bygger på det jag en gång startade. Det visar på att jag var något bra på spåren även om jag bara var inne i organisationen tillfälligt och under en kortare period. Och jag är stolt över att jag fått många återkommande förfrågningar hos de uppdragsgivare jag varit hos. Det tyder på att de varit nöjda med mig och det betyder allt för mig.

Jag är extremt noga med att alltid leverera mitt allra bästa mot de uppdragsgivare jag får och är 110% committad. Jag har fått förfrågningar där jag känt att jag inte kan gå in med det fulla engagemang som jag tycker har krävts och då har jag hellre valt att tacka nej och rekommendera någon annan. Jag är också stolt över att jag tagit mig an att utbilda på ett antal yrkeshögskolor där jag fått möjligheten att träffa nästa generations talanger inom inköps-området, och att jag där fått väldigt mycket positiv feedback kring att de upplevt mig som en inspirerande utbildare och lärare. Sådant gör mig otroligt glad, stolt och lycklig.”

Trots det, saknar hon ibland sin corporate-karriär. Men då mer generella saker såsom att gå på julbord med kollegorna, skämta med kollegorna vid kaffepausen och att bygga vidare på saker i team. Gemenskapen följer sällan med i entreprenörskapet. Att vara egenföretagare kan vara ganska ensamt, även om nätverk och nyfunna vänner fyller en del av glappet. Trots det vinner entreprenörskapet och dess frihet.  

Det är en fantastisk ynnest att varje dag få vakna upp och själv bestämma vad man ska ta för sig just den här dagen.

Hanna Notmeijer Consulting med lång erfarenhet inom inköp och supply chain!

Och sen kom idén om New Odd Things! Till en början föddes idén av att Hanna ville sprida inspiration till fler kvinnor att våga ta steget mot förändring. I samband med sin uppsägning mötte hon flera kvinnor som reagerade på hennes modiga steg ut i det okända, och som själva önskade de också vågat. Men som av diverse anledningar inte gjorde det. Många av dem mådde dåligt och var nära bristningsgränsen för sin stress. Då gick tankebanorna kring kvinnligt nätverk, inspirationsföreläsningar, event och gemenskap där kvinnor tillsammans kunde peppas mot ett friare och lyckligare liv.

Dessutom hade Hanna och hennes man investerat i en sömnadsfabrik i Turkiet några år tidigare som efter några år av upprustning började bli mogen för nya tag. Vid övertaget var byggnaden och dess ledarskap kört i botten. Oanständiga arbetsvillkor och förfallna byggnader var ett faktum. Men Hanna och de andra investerarnas hjärta klappade hårt för socialt, ekonomiskt och miljömässigt ansvarstagande efter tiden på IKEA där både Hanna och hennes man tidigare jobbat. När fabriken sedan stod klar för certifiering inom hållbarhet och ansvarstagande, blev Hanna sugen på att göra något kul med fabriken! Kanske man kan sälja egna kläder från fabriken? 

Och trots bara något enstaka år som konsult kände Hanna att hon ville mogna ytterligare och bredda sin kunskap. Och en dag föll allt på plats. Ett klädmärke med ansvarstagande produktion, för att skapa en gemenskap hos kvinnor och inspirera till att våga följa sina drömmar! Hösten 2019 kläckte hon idén för sin man, och påbörjade resan. I slutet av november 2019 stämde jag och Hanna träff för lunch, och hon berättade om sin idé. Då hade hon varken bolag, namn eller ens ett klädesplagg. Men en tydlig vision. 

Vården 2020 lanserades New Odd Things, efter månaders intensivt arbete på kvällar och nätter. Hon tog dubbla konsultuppdrag för att finansiera klädlanseringen, hade noll kunskap i allt vad modebranchen och e-handel innebär och yttrade både svordomar och tvivel. Men stoltheten när New Odd Things lanserades, var total! 

Drivkraften sitter i att hjälpa kvinnor att Våga!

Trots att du-vet-vad kommit emellan, så står visionen om att inspirera kvinnor till att våga, kvar! Längs vägen har Hanna träffat tillräckligt många kvinnor som är rädda för att våga mer, våga följa sina drömmar och våga utnyttja sin fulla potential. De står fast vid en tillvaro där de känner krav på vad de borde göra eller förväntas vara. ” Precis där stod jag också innan jag sade upp mig. Jag hade arbetat mig till en snygg karriär på CV’t och hade det jag trodde var allt jag ville ha. Men insåg att det inte var värt det.  Att det inte var att kämpa för att få ihop pusslet jag ville lägga all min kraft och energi på. Jag ville njuta och leva under tiden vi pusslade också!”

Allt för många kvinnor befinner sig mitt i livet och ifrågasätter vad man gör och varför. Där vill Hanna steppa in och inspirera kvinnor till att våga mer! Våga ta plats, våga ta steget mot förändring, våga söka det där jobbet, våga kliva upp i rampljuset, våga kliva ur rampljuset i de saker där det inte känns rätt att vara kvar, våga ta för sig i styrelserummet, i jobbet och på hemmaplan. Helt enkelt följa sitt hjärta och sin magkänsla i större utsträckning. Och på så vis finna äkta glädje, lycka och framgång! Se till att göra sig av med livets olika skavsår.

En del har ju kommenterat min resa från ett ”fint corporate-jobb” till konsultfirma som ändå var okej men att det här med kläder och mode känns förhållandevis oseriöst på CV’t. I början kunde det störa mig något enormt men idag struntar jag i det för jag sysslar med något jag tycker är roligt och brinner för. Det viktigaste är att följa det som känns rätt och tro på sig själv, oavsett vad omgivningen tänker och tycker!”. 

Grundaren av New Odd Things

Vilka är dina största lärdomar från ditt entreprenörskap?

Entreprenörskapet innebär konstant lärande, där varje dag bjuder på nya kunskaper och erfarenheter. Men den största utmaningen var att lära sig att företagandet är en livsstil. Hanna berättar hur hon i början höll fast vid sin ambitiösa prestationsmästarinna och hade svårt att njuta av friheten. Det tog tid innan hon insåg att hon själv kunde styra sin tid. Hon satte upp superambitiösa deadlines och stressade för att leverera i tid. Samtidigt är entreprenörskapets utmaning också att just checka ut. Som företagare går man hela tiden runt med 1000 tankar och idéer i huvudet och hon jämför sig med en popcornmaskin som ständigt går på högvarv.

” Jag har lärt mig att lära känna och uppskatta helt nya sidor hos mig själv och därmed har gamla sanningar blivit ihjälstuckna. Jag har till exempel upptäckt att jag tycker om att jobba kreativt och finner lugn och ro att pilla med färg, mönster och kreativitet. Och så har jag lärt mig att bli bättre på att fråga om hjälp också! Att bjuda in till dialog med okända människor för att utbyta erfarenheter, tankar och idéer och också både fråga om hjälp och erbjuda hjälp. Ensam är verkligen inte stark och det får jag bevis på gång efter gång!”

Vad önskar du att du visste när du sa upp dig från ditt 8-17 jobb och skulle starta eget?

Hennes instinktiva svar är att om hon hade vetat om hur lång tid saker och ting tar, hur kostsamt det är och alla utmaningar som dyker upp längs vägen, hade hon nog inte vågat ta steget. Så av den anledningen är hon glad att hon var ovetandes i början. Samtidigt så är det också en del av charmen. Att hela tiden överträffa sina egna förväntningar, utvecklas och tänka snabbt. Företagandet är utvecklande, roligt, frustrerande och kämpigt på en och samma gång! 

Hur firar du dina framgångar?

” Ärligt något jag kan bli bättre på, att fira egna framgångar. Jag säger alltid till andra att de ska bli bättre på att fira sina framgångar men är ganska dålig på det själv…har kanske för högt uppsatta mål ibland. Men det kan bli alltifrån ett lyckovrål hemma i vardagsrummet till glädjedans i trädgården till bubbel de gånger det händer.”

Var hämtar du din inspiration och styrka?

” Det låter kanske konstigt men styrkan hittar jag oftast inifrån, inombords någonstans. Jag har nog någon extra slags jäklaranamma-turbin som går igång när ångorna är nere på noll och brukar hitta styrka inifrån. Det är precis som om den där extra cylindern tänds i motgångar och det är då jag går igång på något sätt. Men ibland tar det tid och då tillåter jag mig att vara låg ett tag tills jag känner mig redo att ta nya tag. Men när den där turbinen inte går igång alls har jag lärt mig att jag hittar styrka genom att visa mig sårbar för andra och helt enkelt fråga om input, stöttning och hjälp.

Och oftast går den inte igång när jag varit dålig på att ta hand om mig själv, så då är det också extra sömn, meditation, yoga, träning osv som får ge ny energi in till den där turbinen. Inspiration hittar jag oftast från likasinnade som jag har någon nätverksträff med, ett samtal med som ger energi och en knuff i rätt riktning men även från andra som delar sina erfarenheter via tex sociala medier. DKN är till exempel ett ypperligt forum att hitta ny inspiration i!”

Om fem år drömmer hon om att ha vuxit ur sitt hemmakontor och uppgraderat till ett riktigt showroom. Helst på en gård där hon kan kombinera butik med ett team starka kvinnor och utrymme för event och inspirationsföreläsningar. Därifrån vill hon styra både New Odd Things och konsultbolaget! Och vi på Drivna Kvinnors Nätverk är så glada för att vi får vara med och följa denna resan! 

Botanisera bland New Odd Things fantastiska utbud HÄR!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.