Möt Körskoleföretagaren och Allkonstnären Alexandra Larsson

Trafiklärare, pojkmamma, företagare, blockflöjtspelare, ideellt engagerad i kaninhoppning, vice ordförande i den lokala företagarna-föreningen, engagerad i leksands gymnastikförening, bloggare, sambo och mentor till unga företagare. Herregud. Hur sammafattar man en kvinna som henne i en enda rubrik?! Här är hon i alla fall, körskoleföretagaren och allkonstnären, Alexandra Larsson! 

Alexandra Larsson

Hej Alex! Berätta om dig själv! 

“Jag är en 35-årig storbarns-mamma, sambo och trafiklärare från Gagnef som driver eget företag sedan 2014. Jag är en envis en som kämpat på med högt låtande blockflöjter sedan jag var åtta år, det har jag insett nu är en egen resa i sig… jag har lagt ner stora delar av mitt liv på kaniner och kaninhoppning (26år) och format min största erfarenhet genom ideellt arbete.

Jag har extremt svårt för att inte fylla upp min kalender till varje millimeter och hjälpa till på alla håll jag kan, är därför aktiv i Företagarna Gagnef som vice ordförande, hjälper till i Leksands Gymnasikförening, bloggar och skriver när jag får feeling, älskar Instagram, jag ger också mycket av min ideella tid till UF-företag och såklart så roddar jag träningar, filmkvällar med popcorn (nu heter det lan-kvällar) och hänger otaliga timmar i skateparkerna häromkring med mina söner.

Utan dem och deras pappa hade jag jobbat alla vakna timmar.Man kanske ser mig nu som en riktigt energisk och jobbig sak – men jag älskar också att däcka i min one-piece i soffan och bara glo på dåliga inte-tänka-reality-serier på teven en hel kväll.”

För fem år sedan hade hon precis klarat av sitt första år som företagare och var då trafiklärare på dagtid och företagare på kvällstid. Novis och i uppstarten av en imponerande utvecklingskurva. ” Jag jobbade egentligen varje dag och mina barn sa till deras mormor ”Mamma hinner inte fixa våra kläder just nu för hon jobbar”. Inte riktigt vad man vill höra av barnvakten då man kommer hem strax innan 21 efter 14 timmar på jobbet. Men jag var mitt i en start-up som jag valt själv och slet som en galning för att få minussiffrorna från första halvåret (miss i registreringen av bolaget) att vända till plus. För alla föräldrar som känner igen sig eller hojtar till, då jag väl var med barnen, var jag med barnen helhjärtat.”

Störst i Dalarna på personbilsutbildning

Själv menar hon att hon sedan starten bara arbetat på, utan någon förhoppning om vart hon skulle finna sig själv 5 år senare. En kvinna med mer engagemang för sina diverse åtagande, får man leta länge efter. Med fullt fokus på trafikskoleeleverna, följt av fullt fokus på företagandet, de ideella föreningarna eller andra projekt, arbetade hon dag som natt. Det hårda arbetet har gjort att Alexandras bolag är störst i Dalarna på personbilsutbildning. Men när hon ser tillbaka på de senaste åren förundras hon över allt hon hunnit med, lärt sig och vuxit som person. Att trafikskolan skulle bli stor och betydelsefull hade hennes erfarna magkänsla redan visslat om, men trots det fanns ingen tydlig plan om att bli marknadsledande. 

Efter att ha varit anställd trafiklärare i 7 år kände Alexandra en önskan om att få styra och ställa själv. Under sin uppväxt följde hon sin farfar som själv var företagare. En insikt som både visade Alex fördelarna med entreprenörskapet, men också vetskapen om att det krävde hårt arbete. Det har resulterat i en hobbyvariant inom kaninernas värld längs vägen, som inte krävt särskilt mycket investering. Men till syvende och sist blev det en trafikskola. 

”Jag beställde 3 bilar och anställde personal direkt. Jag har tydligen sagt till min bästa vän Linda då vi var små att jag skulle vara miljonär innan 30. Det var jag inte, men jag hade mitt eget bolag innan 30.”

Vad är du lite extra stolt över att ha åstadkommit i din karriär?

 Jag är galet stolt varje gång jag kör en lönekörning, så jag är extra stolt över att jag har blivit arbetsgivare – det är sjukt stort. Mitt bolag ser till att 11 familjer får in en lön. Utan mitt team så hade jag inte varit där jag är idag – så även mitt team – Jag älskar dem! Fast de får mig att få gråa hår ibland. Såklart även min utveckling som ledare, det är inte alltid lätt med de där gråa håren de ger mig! Som krona på verket, när jag kom igång med mitt företagande så fick jag lov att avveckla min identitet-Kaninhopparen, det var extremt mycket tuffare än det kanske låter. Min uppfödning har sedan dess gått och blivit Svensk Mästare! Det ni 😉

Med fyra grundpelare i trafikskolans verksamhet; pedagogik, psykologi, teknik och miljö, ligger företaget i framkant. Varje beslut som tas, är i enlighet med de fyra fokusområdena och med på resan får de medarbetare vara som trivs och bidrar till den visionen. Framöver ser Alexandra sig själv som en entreprenör med strategiskt deltagande i flera bolag.  Jag ser mig starta fler företag och/eller hjälpa andra företag att utvecklas. Jag älskar action-möten – så det kommer mina dagar att fyllas av.” 

Det hon däremot lärt sig längs vägen, är att allting tar en otrolig tid. Från tanke till funktion i verksamhet. Även kommunikation upplevs som en utmaning där hon lärt sig längs vägen att inte alla alltid uppfattar det meddelande som hon själv tycker sig vara kristallklar med. När hon startade bolag hade hon en gymnasiekurs i ekonomi att luta sig på och har sedan starten plockat upp både den ena och den andra insikten. Många vilka hade varit hjälpsamma att bära med sig redan från starten. Såsom att Sverige har en knäpp och krånglig lag för allt, eller att man som chef blir ganska ensam. 

Hur återhämtar du dig från din hektiska vardag?

”Jag spelar blockflöjt. Förhoppningsvis låter det lite bättre idag än när jag var 8 år. Jag åker på ensemblespel, flöjtkurser och folkmusikhelger. Det är är enda gången jag numera bara är Alex. Inte chefen, kollegan, mamman, sambon, syrran etc Bara Alex. Jag tror att de flesta blir erbjudna att spela blockflöjt (eller whistle) som någon form av musik-grundkurs i årskurs 2..? På min musikskola har vi en blockflöjtist som lärare och hon visade oss de stora Tenor- och Bas-flöjterna, Sub Contra bas och WOW.. jag var fast. Jag ville spela de där stora flöjterna! Sen tror jag också att jag var lite lat – varför börja om på ett nytt instrument när jag redan hade grunderna i blockflöjten? (Det är lite typiskt mig att ta en snabb och effektiv väg). Tänk också om jag hade gjort läxorna som barn… vad bra jag hade varit nu… idag gör jag mina läxor.”

Så vad är det som får allkonstnärer att fortsätta tuffa på? Alexandra är en fena på att fira! Stort som smått! Små saker, resutlat och uppnådda mål kan firas med disco i köket med barnen, ett glas coca-cola, fika på jobbet, restaurang på en vardag eller med en ny flöjt. Med det sagt säger hon inte heller nej till fest. Med mycket folk, god mat och vänner! 

Inspirationen däremot härstammar från barnen och deras silly-time. Coronapandemins konsekvenser har fått Alexandra att inse sitt behov för att träffa människor, komma ut på event och inspireras av andra. En plats på läktaren under en hockeymatch räcker för att Alex ska få en kick av stämningen och folket. Bristen på det sociala har resulterat i några rejäla dippar under året som gått. 

Var tror du att du är om 5 år?

 Jag är en tydlig, omtyckt och kärleksfull ledare med bra system för hur jag arbetar genom ledningsgrupp mot personalgrupp. Jag är involverad i fler företag och kanske har jag startat mitt holdingbolag som finns i tankarna. Jag har också skrivit fler böcker (min första kom ut 2018) och stämplar in med olika avtryck på spännande kanaler. Om 5 år börjar jag också övningsköra med min äldsta son <3” 

Att påstå Alex är en kvinna med många bollar i luften är en underdrift. Men det är inte hennes ständiga hunger och driv som fångar min uppmärksamhet. Det är hennes starka instinkt att gå sin egen väg, forma sin tillvaro och hitta anledning att fira i alla situationer! Idag driver hon trafikskolan Rosa Kortet i både Borlänge och Leksand, och om någon vecka lanserar hon också en digital kurs i blockflöjt. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.