Internationella Kvinnodagen är vår dag att fira

Internationella kvinnodagen, 8 Mars varje år. Ursprungligen med syfte att skapa utrymme för kvinnor i arbetslivet. Idag med betydligt fler innebörder och fighter än så.

Jag la upp en enkel frågedekal på Instagram Story där jag frågade er vad ert hjärta klappar lite extra för, i samband med internationella kvinnodagen.

Ca 20% svarade Mäns våld mot kvinnor. Lika många svarade Kvinnors plats i Näringslivet. 6% svarade Jämställda hushåll och majoriteten, 54% svarade Kvinnors ekonomiska självständighet.

Det är tydligt att vi kämpar flera strider parallellt. Inte bara 8 Mars utan också alla andra dagar på året. År efter år. För att inte prata om kvinnorna i andra länder, kvinnor i förtryck. Kvinnor i fattigdom.

Dessvärre visade pandemin alla de rapporter som görs årligen, att när krisen slår till går vi tillbaka till det som vi vet bäst. Därför kunde Allbright inte visa upp någon slags förbättring alls bland landets styrelsebord och ledningsgrupper.

Omkring var 7e kvinna blir eller har blivit utsatt för våld i hemmet. Mörkertalen är fortfarande stora för alla de misshandlar, våldtäkter och missförhållande som kvinnor lever i.

Trots det vill jag be dig fokusera på ljuset. För det vi fokuserar på, växer. Genom att fokusera på och kommunicera de positiva effekterna av jämställda styrelser, bevisar vi varför vi bör vara där. Och om det är något jag lärt mig av mina år inom en globalt mansdominerad bransch så är det att det bästa sättet att få igenom sina idéer. Är genom att få männen att tro det var deras egen briljanta idé. Jag säger inte att det är rätt, men den biten tror jag faktiskt är ett praktexempel på ’boys Will be boys’.

Din dag

Men, idag handlar om dig. Om mig. Och om oss.

Ta tillfället att fira dig själv. Ge dig själv stunden av stolthet, glädje och driv för den fantastiska resa du gjort. Unna dig en stund av egentid. Fem minuter eller 5 timmar. I duschen, på lunchen eller innan sovdags ikväll.

Ge dig själv bekräftelse för dina bedrifter och hylla dig själv för dina styrkor.

Vi slutar inte strida för jämställdhet, lika rättigheter och självklara platser vid bordet. På samma vis som vi aldrig slutar kämpa för kvinnors rätt till sin egna kropp och ett liv utan rädsla och skräck.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *