Våga ta plats! – Och öppna dörrar du inte visste fanns


Kvinnor har en benägenhet att krympa oss själva i ett försök att passa in. Eller framförallt inte sticka ut. Men vi har så mycket att vinna på att våga ta plats och stärka vår autenticitet. Det är en slags självrespekt och ett viktigt steg i den personliga utvecklingen.

Våga ta plats. Bilden föreställer mig, Elina Nilsson. I syfte att skapa personlighet till inlägget.

Under mars månad la jag extra stort fokus vid att prata om kvinnors ekonomiska självständighet, personliga utveckling och att våga ta plats. Något som kommit att ligga mig allt närmre hjärtat. För några veckor sedan publicerade jag också en IGTV. Då på tema att hitta sin autenticitet och på så vis bygga personligt varumärke.

Vad hindrar dig från att våga ta plats?

Allt för många kvinnor mår rent av dåligt, av att ta plats. Vi vänder hellre ut och in på oss själva för att passa in i givna situationer, uppfylla normer och jonglera alla de roller som vi blir inkastade i. Det är inget fel i det, i sig. Men det jag lägger fokus vid här, är att vi kvinnor gör alldeles för mycket för andra människors skull. Snarare än vår egen.

Med det sagt, har jag också trillat dit. Redan i tidig ålder lär vi oss hur vi ska bete oss för att bli omtyckta. Vilket bemötande som enkelt ska viftas bort och vilka förväntningar som finns på oss. Men hur bra mår vi av det, egentligen?

Jag har lärt mig ta plats

Jag är tacksam för att mina föräldrar pushat mig att välja min egen väg. De har uppmuntrat mig att vidga perspektivet och leta nya vägar framåt. De har också tröstat mig när det svenska jantesamhället har klappat mig på huvudet och sagt åt mig att lägga ner mina drömmar och mål. Jag har helt enkelt varit för ambitiös, för målinriktad eller för verklighetsförankrad. Därför blev jag upprepade gånger tillsagd att ge upp mina advokatsdrömmar, och istället bli konditor. Eftersom jag gillade att baka.

Ännu mer tacksam är jag för den person jag blivit, på grund av mina erfarenheter. Även om jag aldrig skulle önska någon annan ung tjej, samma upplevelse som den jag själv haft. Det har gjort mig ännu mer driven, målmedveten och uthållig. Det har också lärt mig att jag, genom att jag vågar ta plats, öppnar dörrar som annars inte öppnats för mig.

Authenticity; the courage to be yourself

Om jag kan inspirera och hjälpa en enda kvinna till att öva på sin autenticitet och våga ta plats. Då är jag nöjd. Härom dagen publicerade jag en fråga på story på instagram.

  • Tycker du att du är bra på att ge dig själv utrymme och ta plats?

Resultatet blev tydligt. 33% svarade att de tyckte de var bra på att ta plats. Övriga 67% tyckte de var dåliga på det. Jag tolkar det som att majoriteten av dessa 67% dessutom vill bli bättre på att ta plats. De vill åstadkomma en förändring.

Vad skulle du behöva för knuff, tips, inspiration, historia eller perspektiv för att öva på att ta plats? Du kan väl berätta i kommentarerna..?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *