Mina 5 knep för att vända dagen när allt känns trögt, segt och tungt

Första dagen tillbaka från påskhelgen. Igår var jag utvilad och redo för en ny vecka. Idag vill jag mest gå och lägga mig. Det resulterar i musik som strömmar genom hemmet, extra många koppar kaffe och en lite mjukare ton när jag försöker övertala mig själv att bli lite produktiv. Här kommer mina 5 knep för att vända dagen. Lite för att de kanske kan hjälpa dig. Men lika mycket för att jag behöver påminna mig själv om dem just idag.

Klockan är, i skrivande stund, 09.32 och jag har druckit dagens första kopp kaffe, lämnat min son på förskolan, handlat mat, hämtat upp paket och slängt sopor. En produktiv morgon, det får jag ändå hålla med om. Trots det är jag inte riktigt i stöt.

Musik är svaret på mycket!

Nästan det första jag gör när jag ska starta min arbetsdag är att starta musik. När jag hemmajobbar så sitter jag vid köksbordet i lägenheten och använder då min Google Home för att spela musik. Oftast blir det någon upbeat spellista. Egen eller någon av de som redan finns på Spotify. Andra dagar njuter jag av Adele eller First Aid Kit och behöver känslan som deras musik ger mig.

Skifta fokus

Klyschigt, jag vet! Men om jag fastnat i att inte kunna komma igång med min att-göra eller med någon jobbgrej så försöker jag bli produktiv med något annat. Tex fixa disken, slänga i en omgång tvätt, rensa en skrivbordslåda eller liknande. Inget gigantiskt projekt, men något som tar max en halvtimme. Därefter har jag liksom ångan uppe och det är lättare att komma igång med det jag egentligen skulle få gjort. Man lurar hjärnan.

Till exempel satte jag mig och skrev detta inlägget istället för att ta tag i min to-do lista, men nu är jag igång!

Byt miljö

Provocerande att skriva det såhär i Covid-tider. Men att byta miljö kan ju också innebär att du sätter dig och jobbar i soffan en stund, hittar en byrå där du kan stå upp eller lånar ett av barnens rum. Ibland är det nödvändigt att bryta ett invant mönster för att återfå kreativiteten och fokuset.

Hitta guldkanten på tillvaron

Har du hängt med mig ett tag är du bekant med min kärlek till just guldkanten. Men den ska inte underskattas! Guldkanten såhär en tisdag kan vara en god lunch, en extra kopp kaffe, en glittrig topp istället för den vanliga hemmajobbaroutfiten eller kanske en promenad under lunchen? Helt plötsligt får dagen och tillvaron lite extra kick och känns genast lite roligare! Hur sätter du guldkant på tillvaron?

Kör bara kör!

Ja, ibland måste man bara ge sig själv en spark i rätt riktning och komma igång. Sätt timer och kör på i 25 minuter. Pausa i 5. Eller ta en sak i listan åt gången. Vilket som nu än funkar för dig.

Ett halvlöjligt exempel är baserat på min inre nattuggla. Jag har betydligt lättare för att sitta uppe på kvällarna/nätterna än vad jag har för att gå upp på morgonen. Trots det slutar det då och då med att jag bokstavligen talat säger till mig själv på skarpen att gå och lägga mig. Ibland uttalar jag orden dessutom högt! ”Elina, nu går du och lägger dig!

Ibland behöver man sluta dalta med sig själv och istället bara göra! Av med offerkoftan och på med get shit done-hatten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *