Tankens Kraft – Ett verktyg för personlig utveckling

Christine är entreprenören och grundaren av Tankens Kraft och i denna intervjun får vi möta henne i en inblick i hennes vardag.

Hej Christine, Kan du inte börja med att berätta vem du är och vad du gör? 

Jag är en tjej som älskar att dansa, fotografera, resa, skriva, och pyssla. Tiden under pandemins restriktioner har skapat mer tid med familjen, något jag verkligen uppskattar och njuter av. Samtidigt som arbetet kunnat fortsätta digitalt.

Skratta är för mig något som är otroligt viktigt, jag pratar om det där skrattet som man får kramp i magen av och tårarna sprutar. Det är så förlösande.

Lika viktigt är det att människor runt omkring mig mår bra och min förmåga att fånga upp andras sinnesstämningar är en tillgång i mitt arbete. Jag driver idag företaget Tankens Kraft och är stolt mentor på Tjejzonen, Sveriges största stödorganisation för unga tjejer.

Christine är grundaren bakom Tankens Kraft

Vad är Tankens Kraft? Vilka tjänster och behandlingar erbjuder du?

Tankens Kraft drivs av övertygelsen att psykisk hälsa skapar grunden för ett meningsfullt liv. 

Jag hjälper företag och privatpersoner att förebygga psykisk ohälsa både på jobbet och hemma. Vilket i sin tur minskar antalet sjukskrivningar. Med hjälp av metoder som KBT (kognitiv beteendeterapi), ACT (Acceptance & Commitment Therapy) och mindfulness erbjuder jag individuella coachande samtal, fysiska kurser samt webbkurser med möjlighet att kombinera personlig coaching.

När jag lyssnat på feedback från mina deltagare så är det just den personliga coachningen som är värdefull. Många webbkurs erbjuder idag endast fb-grupper eller forum där frågor kan ställas. Inte sällan är det andra deltagare som då svara på dessa frågor istället för kursledaren. Det har jag förstått försämrar upplevelsen och därför erbjuder jag personlig coaching.

Jag vill förtydliga att det är ett samarbete mellan mig och klienten/deltagarna där vi bl.a använder oss av frågeställningarna och de effektiva verktygen från KBT i kombination med övningar från ACT och mindfulness. En god vän berättade att hon upplevde, enligt alla förstå-sig-påare, att lösningen på all psykisk ohälsa är medveten närvaro. Så är det ju naturligtvis inte men det är ett av flera effektiva verktyg som minskar tidsfönstret mellan att vara kvar i dåtid och oroa sig för framtiden. Att leva mer här och nu.

Jag erbjuder även Zumba fitness i 6 olika kategorier. 

Zumba Fitness, Zumba Step, Zumba Toning, Zumba Gold, Zumba Kids och Zumba Kidz Jr.mZumba innebär bl.a glädje, rörelse, gemenskap och kondition – något som alla behöver för att må bra. Det är dans i en sprakande blandning med rytmer från världens alla hörn. Glädje på hög nivå! 

Vad ledde till att du startade Tankens Kraft och vad är ditt mål med verksamheten?

Man kan säga att Tankens Kraft är ett resultat av olika erfarenheter. Bland annat från möten med människor under mina resor och vänner här hemma. Jag har alltid inspirerats av hur vi själva på olika sätt kan påverka och förändra våra liv. På mina resor mötte jag människor som berättade om livsöden och förhållningssätt som tagit dem långt. Varje människa har en stor potential, det handlar om att våga och att tro på sig själv.

Inför mitt val att åka utomlands för att under flera år arbeta på lyxkryssare som reste jorden runt, var det få som stöttade mig. Men jag lärde mig extremt mycket under dessa år. Jag vågade hoppa ut i det okända och jag ångrar det inte för en sekund.

Men också från upplevelser i mitt eget liv där jag upplevt både motgångar och sorg men även glädje och kärlek i olika doser. Jag vet hur det känns att bli utfryst på en arbetsplats med snack bakom ryggen. Den stress och oro jag sjönk allt djupare ner i fick en vändning efter ett besök hos barnmorskan. Hon sa utan krusiduller att jag måste lämna mitt jobb för min egen hälsa men framförallt för mitt ofödda barns skull. Det blev en ögonöppnare och början på min resa att starta Tankens Kraft, även om jag inte riktigt visste det då.

Målet med min verksamhet är att hjälpa företag (med dess anställda) och privatpersoner att uppnå psykisk hälsa och ett meningsfullare liv.

En deltagare uttryckte sig så här:

“Ditt intresse och förmåga att lyssna skapar förtroende och trygghet. Jag som vanligtvis håller det mesta inombords vågar plötsligt öppna upp och det känns väldigt skönt”

Förutom att driva Tankens Kraft, är Christine också Zumbainstruktör

Vad är det bästa med ditt jobb? 

Att få vara en del av förändringsresan. Jag blir varm i hjärtat när någon uttrycker sin tacksamhet för att vårt arbete når resultat. Inte sällan har de som kommer till mig redan provat andra alternativ både inom den vanliga och alternativa vården. Detta innebär att förväntningarna och motivationen kan vara låg när vi startar vårt gemensamma arbete. Att sedan se hur klienten lyckas och blomstrar i sitt mående är en fantastisk glädje för oss båda. Majoriteten av de som kommer till mig har blivit tipsade av någon som tidigare gått hos mig, det är ju ett kvitto på att jag gör något bra.

Vad är ditt stoltaste ögonblick i din karriär?

Det var en svår fråga men jag minns ett tillfälle när jag var relativt nystartad. Jag fick frågan av en förälder att stötta deras barn samt delta i ett möte med skolan där både rektor och lärare deltog. Målet med mötet var att hitta en lösning som kunde underlätta och hjälpa eleven på bästa sätt och mötet var mycket produktivt med tydliga riktlinjer.

Men redan dagen efter ignorerades överenskommelsen vilket medförde att eleven hamnade i en mycket utsatt situation. Jag fick bokstavligt talat säga ifrån flertalet gånger innan vederbörande backade. Detta handlade om en vuxen person som även deltagit på mötet. Agerandet förstörde samarbetet mellan elev, skola och förälder, denna kedja som är så viktig, speciellt när en elev far illa.

Eleven har trots sin tuffa tid gått ur skolan med absolut högsta betyg och än idag, många år senare, får jag fortfarande uppdateringar från hens föräldrar som berättar att hen fortfarande utmärker sig på alla fantastiska tänkbara vis. Hen tog sig igenom det och lyckades. Att få vara en liten del av denna framgångssaga är jag väldigt stolt över.

Vad är vanliga myter du möter gentemot din bransch och Tankens Kraft?

Man är en bluff om man inte har en titel som legitimerad eller licensierad. Det finns som i alla branscher de som har ett ärligt syfte och de som vill bluffa sig fram. Det är tråkigt när man drar alla över en kam. Jag vet vad jag kan och jag är tydlig på min hemsida med att jag i vissa fall kan hänvisa till annan vård eller behandling om jag upplever att jag inte kan hjälpa personen.

Sedan finns det de som inte tror på att gå att prata med någon och bara “älta” som de ofta kallar det. Men även i detta fall har jag fått långa brev skrivna till mig där de förklarar att de hade fel, att få prata med mig var de bästa de har gjort. Det går inte att få en bättre bekräftelse på att jag behövs och kan hjälpa människor.

Jag hjälper personer att uppnå bättre psykisk hälsa tillsammans med livsmål och drömmar. Därför benämner jag det som coachande samtal.

Stress är en återkommande faktor och har en förmåga att nästla sig in i våra tankar och känslor utan att vi till en början märker det. Med symptom som ångest, koncentrationssvårigheter, hjärtklappning och sömnsvårigheter blir det till slut en ond cirkel. Ofta ligger det mer under ytan än det personen tror problemet handlar om och när vi börja bena ut det så öppnar sig plötsligt en ny värld upp.

Exempel på upplevda problem på en arbetsplats. Kommunikationen mellan arbetgivaren och de anställda är otydlig vilket skapar otrygghet, svårt att säga nej och upplever det svårt att hinna med tilldelade arbetsuppgifter, utanförskap, obehag vid möten och större samlingar, kollegors åsikter skapar osäkerhet,  samt att egna förväntningarna är alldeles för höga.

Exempel på upplevda problem privat: Vardagspusslet skapar sömnproblem och koncentrationssvårigheter, Kommunikationen brister vilket skapar osämja, personen upplever kontrollförlust, egna förväntningarna på hur hemmet ska se ut eller hur man ska prestera som förälder/partner/vän, ensamhet, svårt att göra hälsosamma val, skilsmässa, sluta röka eller att få ett bättre förhållningssätt till sociala medier… ja allt som hör livet till. 

Mina klienter kommer till mig när de har kört fast.

Vilka är dina 3 bästa tips för någon som funderar på ifall KBT är något för dem?

är du medveten om att din sanning inte alltid är 100 procent sanning?

Du får lära dig att förändra felaktiga tankar och föreställningar som du har om dig själv och andra. Att bli medveten om skillnaden mellan sanning och tankefälla underlättar när du bedömer ditt eget värde.

vet du varför du förhåller dig på ett visst sätt?

Hur en tidigare upplevelse triggar igång något inom dig fast det hände för länge sedan. Du få hjälp med att sluta öppna ryggsäcken av gamla erfarenheter varje gång du hamnar i en triggersituation.

är du nöjd med hur ditt liv ser ut just nu?

Om svaret är nej tycker jag att du ska ge dig utrymme och tid för att ta reda på varför du inte är nöjd och vad du kan göra för att uppnå det du önskar. I samarbetet med mig bollar vi idéer, tankar, drömmar och mål. Vi tar fram en plan med tydliga strategier samtidigt som vi utvärderar framstegen på vägen.

Vilka oväntade fördelar har KBT för personer?

Man lär sig uppmärksamma symptomen, tankar och tecken i tid vilket ger dig möjlighet att förhindra och förändra situationen. Exempel på detta kan vara hur känslorna påverkar ditt val av mat, hur du tolkar en blick på morgonmötet som dömande eller en kommentar på sociala medier som en jämförelse. Med hjälp av KBT och den kontroll du själv får, kan det upplevas som positivt överraskande att  inte längre behöva hamna i samma nedåtgående spiral som man så många gånger tidigare gjort.

Jag delar med mig av tidigare deltagares utvärderingar, jag tycker de talar för sig själv.

“KBT kan användas i många situationer. Det handlar om livet…!”

“Gått ned i vikt! Blivit mer lugn och hittat strategier att lägga upp och planera. Inte bara släcka bränder.”

“Mindre ångest och hjärtklappning, känner mig lugnare och fått större livsglädje, mer självförtroende. Tack för en mycket bra och givande utbildning.”

“Den här kursen räddade mitt liv, den gav mig styrka att orka vidare och stå upp för mig själv. Att ge mig själv tid och plats i mitt eget liv. När kursen började var jag suicidal men nu har jag fått insikt om min situation och ett hopp.”

“Vi vill tacka dej för det stöd och uppmuntran vi fått av dej. Vi alla tycker att det har varit skönt att få komma till dej och prata av oss och få tips och råd av dej. Skulle vi hamna i kris igen så kommer vi gärna till dej igen. Ha det så bra och tack ännu en gång”

Slutligen, Vad driver dig? 

Företagandet i sig skapar hela tiden nya möjligheter. Jag älskar att få göra som jag vill och prova mina idéer utan att hindras av andra. I samband med att pandemin tog fart förra året tog jag över min hemsida utan någon som helst kunskap kring att göra en website. Det gav mig möjlighet att bygga något som jag tidigare fått höra inte varit möjligt. Med siktet ställt på något nytt och fräscht skapade jag helt själv en hemsida och utökade utbudet med webbkurser (fler kurser är inplanerade) och en blogg.

När jag tar mig för något så är jag noggrann, du vet den där personen som alltid ska läsa instruktionsboken innan hen öppnar varan, det är jag det, ha ha!

Du undrar vad som driver mig och svaret är utveckling, utmaningar och resultat. I mötet med mina klienter ser jag resultatet och får ett direkt svar på vad som fungerar och vad som behöver förbättras. Det finns ju inte bara ett sätt som funkar för alla. Det är det här jag brinner för.

Hur sätter du guldkant på tillvaron?

Jag är väldigt social i mitt yrke i motsatt till vad jag är privat. Jag trivs bäst när jag har familen runt mig. Jag kan njuta av en härlig promenad här ute på landet med vackra hästar och kor som nyfiket följer oss längs med vägen. Mina barn himlar med ögonen när jag stannar till och bara njuter av en vackert formad sten eller gren. Lika mycket älskar jag att sitta på altanen och njuta av en grillad måltid med prat om allt mellan himmel och jord blandat med mycket skratt. Förra året lärde min dotter mig att lösa tre olika kuber vilket jag är lite stolt över. När pandemin är över ser jag fram emot att fortsätta resa och uppleva saker. Men det får vi ta då.

Navigera in till Tankens Kraft här! Och för att ta del av fler powerporträtt kan du klicka här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *