Var dig själv – 5 knep för ett autentiskt Du

Det är lätt att hamna i en spiral där du behöver bekräftelsen och gillandet av andra för att ta dig framåt. För att må bra och känna dig lyckad. Men låt dig inte luras. Det är jante och vår uppväxt som format oss till att värdera andras gillande så högt. Har du någon gång testat att värdera dig själv lika högt? I detta inlägget vill jag ge dig 5 knep för att plocka fram ditt autentiska jag. Du kanske inte kan implementera alltihop rakt av, nu direkt. Men jag hoppas att de iallafall kan hjälpa dig på vägen.

Var dig själv, 5 knep för ett autentiskt du. Lär dig verktygen för att bli mer autentisk.

Vad menas med att vara Autentisk?

Min resa mot autenticitet började egentligen när jag flyttade till England 2015 för att studera på universitet. Jag åkte dit med inställningen att jag nu var ett blankt blad med möjligheten att forma mina förutsättningar på nytt. Ingen kände till min historia och ingen hade förväntningar på vem eller hur jag skulle vara. Dessutom var jag så långt hemifrån, att jag själv inte kunde återgå till det gamla mönstret.

För mig var det en stor vändning. Helt plötsligt var jag hon som var stark och modig nog att lämna mitt hemland och åka till det okända (dramatiskt, jag vet. Men för britter som knappt lämnat sitt eget postnummer var det stort).

Authenticity is the daily practice of letting go of who we think we’re supposed to be, and instead embracing who we really are.

Brené Brown

Som ett resultat av min personliga resa, kom jag hem och var tryggare i mig själv, bättre på att prata om sådant som är viktigt för mig, och vågade sätta ner foten när något gick emot mina principer.

Det var inte förrän ganska nyligen som jag lärde mig att jag blivit mer autentisk gentemot mig själv. Så nu vill jag ge dig en liten guide i hur du också kan bli mer autentisk.

Mitt första steg i resan att bli mer autentisk var när jag flyttade till England för universitetsstudier.

Bygg upp en genuin självinsikt

Att ha självinsikt betyder att man är medveten om sina tillgångar och brister; att vara en person som vet hur man själv fungerar, som kan ta ansvar för det och som kan se hur ens beteende påverkar omgivningen. Och det har förvånansvärt stor betydelse för din autenticitet. Hela syftet med att bli mer autentisk är att känna till vem du är och hur du är, acceptera det och utnyttja det i rätt situationer.

Det finns garanterat en uppsjö olika alternativ för hur du övar din självinsikt. Men den föredragna metoden tror jag är högst individuell, också utifrån hur hög tröskeln är. Det kan vara jobbigt att gräva i de bitarna, så låt det ta tid.

Notera väggarna i din låda av bekvämlighet, och slå ner dem

Själv har jag alltid gått min egen väg, även om det resulterat i en hel del smutskastning. Men trots det kan jag vittna om effekterna av grupptryck. Grupptryck behöver inte innebära tonårsgäng som utmanar varandra till oetiska eller kriminella grejer. Grupptryck är även kommentarerna tjejkompisar emellan, eller blickarna som uppstår av att någon lämnar det upptrampade spåret. Du som vet att blickarna och kommentarerna är på väg, kommer troligtvis göra ditt bästa för att undvika dem.

Därför handlar punkt två just om detta. Upplev rädslan av att lämna din komfortzon, och gör det ändå. Våga ta ställning i frågor som är viktiga för dig. Våga fatta beslut som du vet kommer bli ifrågasatta. Det är läskigt som fan. Men så otroligt uppfriskande när du vet att det gick i hamn. Lite som att ta första doppet i havet för sommaren. Du vet att det kommer vara kallt som tusan, men känslan efteråt är underbar!

när du lärt dig vara autentisk, struntar du i vad andra eventuellt kommer tycka eller tänka om dig.

Var autentisk i hur du uttrycker dig

Att våga uttrycka sig fritt är autenticitetens ryggrad och det uppenbarar sig i flera situationer. När du uttrycker dina åsikter högt och mellan fyra ögon, både när du vill lyfta och när du inte håller med. Båda gångerna med respekt och i rätt sammanhang, självklart. Det gäller när du pratar om dina åstadkommande, ditt jobb, ditt företag eller något annat du är stolt över. Berätta det utan att titta ner i golvet eller rulla det i socker.

Hitta din personliga klädstil och kör på! Våga gå din egen väg och vägra kompromissa på det som är viktigt för dig.

Visa dig själv kärlek och respekt

Tänk om du kunde älska och ta hand om dig själv så bra att du inte behöver andras åsikter, bekräftelse eller godkännande. Andras beteende är inget kvitto på ditt värde. Bara du vet vad du är värd och det är du som sätter prislappen.

Egentligen tycker jag att vara autentisk är att visa sig själv respekt.

Lär dig att sätta gränser för hur du accepterar att människor behandlar dig. Ta hand om din hälsa och ditt välmående, prioritera och planera in det. Tillåt dig själv att fira dina segrar, sörja förluster och prioritera dig själv.

Fira din autenticitet!

När du är autentisk i ditt levene, ger du dig själv utrymme att vara 100% Du. Är du en person som skrattar högt och tar för dig? Eller en lite tystare och mer eftertänksam person? Det spelar ingen roll. Om du har accepterat att du är den du är så kommer det att öppna nya dörrar för dig. Vidare vill jag att du fokuserar på hur din unikhet kan bidra till ett sammanhang eller projekt. För oavsett hur du är som person, så har du något att tillföra!

Att vara autentisk innebär…

 • Att du lever utefter dina värderingar, uttrycker dig själv, tar risker och fokuserar på det som betyder något för dig.
 • När du behöver hjälp eller stöd sträcker du upp armen och ber om hjälp.
 • Du lever efter dina prioriteringar.
 • När någon ifrågasätter eller inte håller med dig, backar du inte för att förklara din sanning.
 • Du styrs bara av dina egna värderingar, intressen och passioner, inte andras.
 • Du känner dig trygg i att uttrycka dina åsikter och upplevelser
 • Dina styrkor ligger nära dig och du vet när, var och hur du kan använda dem.
 • Att misslyckande är en del av din utveckling och sånt man får räkna med.
 • När du inte vill göra något, säger du nej.
 • Du arbetar för dina mål och drömmar, och är villig att ta de risker som medförs.
 • Du kan erkänna när du haft eller gjort fel och kan be om ursäkt respektfullt.
 • Att du kan kommunicera dina känslor, även om du inte gillar det.

Under min egen resa har jag insett hur viktigt autenticitet och integritet är för mig. Många utav de kvinnor jag ser upp till har en fantastisk integritet som jag verkligen beundrar. Men det är en lång, personlig resa för att bli en mer autentisk version av sig själv. Jag hoppas att mina tips kan hjälpa dig att iallafall komma igång. Och om du vill ha en liten bonus, kika längre ner!

Om du verkligen vill kicka igång din resa kommer här ett bonustips. Kanske främst för dig som behöver en spark i rätt riktning.

Skriv ett ”breakup letter” till dig själv. Var sådär dramatisk som tonåringarna i Amerikanska High School-filmer. Skriv ett brev där du uttryckligen beskriver vad det är för beteeendemönster du vill avbryta, hur du identifierar dig själv och att du förtjänar bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *